AWET! bukan AWEK atau AWIE atau HUSIN hatta USOP WILCHA skalipun.
Pengawet kita tau dh digunakan secara meluas sjak zaman dolu2 lg. Dan kita jgk tau menatang tu menyumbang pada berbagai jenis penyakit termasuk la kanser. Selain tu,ni adalah kesan2 sampingan pengawet makanan.
Natrium Benzoat
- Digunakan biasa pada jeruk, majerin,jus buah, beer dll.
- Boleh mengakibatkan alergi dan kerosakan otak.
Bromat
- Pengawet biasa digunakan dalam putih tepung dan roti
- Merosakkan nutrien dan mengakibatkan cirit-birit (BERAK la ko dlm tandas lama2)
Propyl gallate
- Digunakan pada daging,sayur paket, juga dalam gula2 getah
- Menyebabkan kecacatan kelahiran dan kerosakan hati.
Sulfida
- Digunakan pada buah, zaitun dlm tin, sirap jagung dll.
- Mengakibatkan sakit kepala, sakit sendi, jantung berdebar-debar, kanser dan alergi
Maleat Hidrazid
- Digunakan utk mengawet kentang
- Mengakibatkan kanser (kajian dalam makmal ke atas haiwan)
Propylene Glycol & Karboksimetilselulosa
- Propylene glycol adalah bahan sama digunakan dalam proses antibeku dan juga pada penanggal cat.
- Karboksimetilselulosa pula adalah penstabil pada salad,keju dan susu coklat
- 80% tikus yg disuntik bahan2 ini menunjukkan pertumbuhan tumor.
Minyak Brominat
- Digunakan pada JUS DALAM BOTOL ( bukan ANU DALAM BOTOL @ ... DALAM BOTOL YE)
- Mengakibatkan perubahan dalam jantung, pembesaran tiroid, kerosakan ginjal, metabolisma hati menurun, dan menyebankan TESTIS anda layu =x
- Beberapa negara seperti Kanada, Belanda & Jerman telah mengharamkan penggunaan minyak brominat dalam pengeluaran jus dalam botol dorg.
Sodium Nitrat
- Digunakan pada ham,sosej & bologna.
- Mengakibatkan kanser perut.
- Norway dan German melarang penggunaan bahan ini dan mengisytiharkan ia sejenis toksik
Asid Sitrik
- Asid yg dicipta daripada asid sulfurik.
- Mengakibatkans serangan asma dan reaksi alergik
- Walaubagaimanapun, asid sitrik semulajadi adalah pengawet yg selamat
0 comments:
Post a Comment